dinsdag 20 maart 2012

Pijn & niet veel bijzonders!

Hallo lezers,

Dit keer weer wat tijd tussen dit en mijn laatste bericht, simpelweg omdat er zich tussentijds niet zo gek veel spannende belevenissen afgespeeld hebben. De hoofdreden is omdat ik meer last van mijn arm heb gehad dan ik in eerste instantie had verwacht. Hierdoor heb ik het gros van de tijd binnenshuis doorgebracht om te rusten. Ik vermoed dat ik niet alleen wat vel van mijn arm heb geschraapt door de ongelukkige val, maar ook wat zenuwuiteindes heb beschadigd, waardoor ik dikke twee weken flink last heb gehad van elke beweging die ik maar maakte. Voelde als een soort spierpijn gecombineerd met kramp. Ik heb het continu ingesmeerd met ontsteking remmende spiergel, wat gelukkig enige verlichting gaf. De pijnstillers ben ik gauw genoeg vanaf gestapt omdat ze verslavende werking kunnen hebben.

Tussentijds moest ik natuurlijk wel gewoon werken, ze hebben hier geen ziektewet...brood moet op de plank blijven komen. Ik ben vorige week nog wel even eruit geweest, want Andy was jarig. Met hem en zijn huisgenoot "Mat" Indiaas gaan eten...heerlijk! Na wat pilsjes en gezellig ouwehoeren was het toch al rond 3-en, we hebben bij mij thuis nog tot 6 uur nagekletst...wat gelukkig kon...het was tenslotte zaterdag. Dara was op dat moment voor een volle week in Laos (buurland van Cambodja) op werkbezoek, dus Pitchu en ik hadden het rijk voor ons alleen. Een week zonder onafgebroken rommel achter Dara's reet opruimen was een welkome afwisseling, vooral met mijn tijdelijke handicap.

Jochen was inmiddels alweer hier en nodigde mij uit voor een etentje bij "Apsara Arts Association", altijd het einde van zijn fotografiereizen. Afgelopen dinsdagavond was er opnieuw een etentje ter ere van de introductie van zijn filmproject. Jochen en een Duitse filmproducent gaan een film maken over de "Apsara" dansschool. Dat wil zeggen, als hij het budget (waar meerdere filmproducenten naar meedingen) van een Duitse filmstichting voor ontwikkelingslanden krijgt toegewezen. De film zal met name gaan over de oprichtster en tevens Apsara instructrice/lerares, Metry. Metry is een overlevende van het verschrikkelijke "Pol Pot Regime", dat tijdens midden jaren 70 tot ver in de jaren 80 naar schatting anderhalf tot 2 miljoen Cambodjanen het leven kostte.

De film zal het leven volgen van Metry van vóór en tijdens het regime tot heden ten dage, als uitbaatster van "AAA" samen met haar man. Zij runnen de school, die kinderen van arme gezinnen en van alle leeftijden de kans biedt om hun cultureel erfgoed over te nemen. Alle lessen en maaltijden op de school zijn gratis. Tevens vormt de school onderdak aan (momenteel) 12 wezen- en half wezen. Vandaar dat ik dit initiatief persoonlijk en met "Stichting Cambodja-Kids" steun. In April ga ik ook weer mijn Engelse lessen voortzetten die ik afgelopen September helaas moest onderbreken voor een carrière-kans als restaurant manager. Nu ik weer lesgeef, is het weer tijd om de draad op te pakken, dit tot immense vreugde van mijn voormalige leerlingen. De toekomstige plannen van Jochen en mij zijn het voorzien in opleiding voor in elk geval de jonge bewoners van de Apsara school en aan de hand van het eventuele succes, nog meer kinderen. 5 Van hen zitten inmiddels al op een privéschool, aan de rest moeten we nog werken!

De geplande gesprekken tussen Jochen en mij moesten helaas uitgesteld worden omdat hij afgelopen donderdag met spoed moest vertrekken. Hij had zijn vlucht namelijk een week vooruit verplaatst maar werd donderdag morgen door de vliegmaatschappij gebeld dat het niet mogelijk was en moest hals over kop vertrekken, anders zou hij een nieuw ticket moeten kopen. Vanavond hebben we een uitgebreide "skype-sessie", waarin alle punten aan bod zulllen komen. Een zéér belangrijk punt wat aan bod zal komen is het vertrek van Kanha. Ze heeft 2 weken geleden haar spullen gepakt en is bij een Cambodjaans gezin gaan wonen. De diepgaande gesprekken die ik laatst met haar voerde, hebben helaas niet mogen baten. Dit vormt een bedreiging voor haar toekomst omdat het voor mij nou erg moeilijk is om haar te coördineren en begeleiden.

De reden van haar vertek is dat ze zich wederom niet kan (of wil) aanpassen aan de regels van de Apsara. Ze wil leuke dingen doen (zoals elke tiener), maar die leuke dingen kosten geld. Nieuwe kleren, uitgaan, met vrienden rondhangen... Ik begrijp dat elke tiener deze zaken nastreeft, maar die bezigheden kosten geldt én leiden je af van belangrijke zaken zoals school. Het enige dat ze bij "AAA" hoefde te doen, waren enkele huishoudelijke taken en helpen met het Engelse huiswerk van haar huisgenoten. In ruil daarvoor had ze onderdak, medische zorg (soms extra ondersteund door mij), eten en het allerbelangrijkste...een sponsor voor een goede opleiding. Nou wordt het laatste niet meteen bedreigd, maar als blijkt dat ze uiteindelijk straks de brui geeft aan haar school om gehoor te geven aan haar persoonlijke geneugten, is er een kans dat de sponsor zich terugtrekt...logisch.

Het probleem in deze is dat ik haar momenteel moeilijk kan volgen en de situatie waar ik voor vreesde heeft zich inmiddels al voorgedaan. Ze heeft me de afgelopen week al een aantal malen gebeld voor...geld. Ik had haar al gewaarschuwd dat ze niet van me kon verwachten dat ik haar keuze financieel zou gaan sponsoren, desondanks blijft ze toch proberen. Dit zet mij voor een groot dilemma. Ik wil haar echt helpen, maar het probleem is dat als ik haar geld geef, het hek meteen van de dam is. Voor haar een teken dat het kan (en zeker niet onbegrijpelijk) en dat ze er in de toekomst misbruik van zal gaan maken. Dit is kenmerkend aan de Cambodjaanse cultuur en misschien in elk ontwikkelingsland, want wie arm is en mensen met geld ziet, wil dat ook...liefst op een zo gemakkelijk mogelijke manier. Met als gevolg; afhankelijkheid en weinig animo en discipline om zelf aan een betere toekomst te werken. Ik ga met Jochen uitzoeken hoe we dit het beste kunnen oplossen. Ik hou jullie op de hoogte.

Komende April en Mei zijn 2 financiële rampmaanden omdat ze vol zitten met feestdagen en het is ook nog einde semester, dus een week geen les (=geen geld). Eerst 4 dagen Cambodjaans nieuwjaar wat waarschijnlijk wordt doorgetrokken tot een volle week. In deze dagen doen Cambodjanen juist veel activiteiten (kost geld) omdat ze het nieuwe jaar welkom heten met nieuwe kleren, dagtrips naar het strand of elders, offerandes naar tempels brengen, enzovoorts. Aangezien ik een Cambodjaan aan de haak heb geslagen zal ik daar (financieel) niet onderuit komen dus je ziet de bui wel hangen. Ik probeer de komende weken wat geld apart te houden om deze "rampspoed" tegemoet te komen.Gevolgd door mei, met "dag der arbeid" (blijf toch gewoon werken jongens!), een boeddhistische feestdag en een belachelijke feestdag waarin het "ploegseizoen" (boeren) aanbreekt. Als klap op de vuurpijl; verjaardag van de koning...3 dagen lang! Alsof 1 dag niet genoeg is...wij doen toch ook alleen maar Koninginnedag!? Al met al werpt het geen financiële vruchten af.

In mijn vrije tijd besteed ik naast het bezoeken van "de Apsara" zoals ik het noem, weer wat meer tijd aan lezen en dat doet me erg goed. Ik zou wat meer aan lichaamsbeweging willen doen in verband met de "zwemband", maar ach...wie wil dat nou bij temperaturen rond de 35?! Ik ben bezig aan de biografie van Nelson Mandela, "De lange weg naar de vrijheid"...inspirerend! Binnenkort wil ik hier op het blog beginnen aan een serie "Cambodja & Cultuur", waarin ik wat meer over de Cambodjaanse Cultuur en gewoontes uit de doeken ga doen. Gewoon, voor het geval ik even een "Writers-block" heb. Beste lezers...nog een vraagje aan jullie. Geef dit keer A.U.B. je mening, door je keuze in mijn enquête (rechtsboven op deze pagina) aan te klikken, het is een belangrijke dit keer. Bedankt alvast!

Een waarheid als 'n koe!

De Groeten

ps. Geen foto's dit keer, Dara had de camera mee naar Laos!

zondag 4 maart 2012

Cambodjaanse tandarts & Ongelukje

Hallo mensen (kan me overigens niet voorstellen dat een ander wezen dit zou lezen),

Afgelopen week bracht meer ongeluk dan geluk, maar die dingen horen gewoon bij het leven. Soms zijn ze te verklaren, andere keren tast je in het duister...zoals dit keer.
Gelukskoekjes...breng maar een vrachtwagen, ik heb ze nodig!
Afgelopen zaterdag kreeg ik in de badkamer een briljant idee; ik ging met mijn tong langs mijn tanden en dat voelde een beetje schor. Niet gek want ik was inmiddels al 18 maanden (sinds augustus 2010, Venlo) niet meer bij de tandarts geweest. Normaal gesproken ga ik zo om de 9 maanden voor een controlebeurt en een opfrissertje (lees; tandsteen verwijderen en polijsten), grotendeels vergoed door VGZ zorgverzekering. Sinds ik Venlo laatst verliet heb ik geen zorgverzekering meer, maar slechts een ziektekostendekking in mijn wereldreis-verzekerings-pakket. Daarin wordt (helaas) geen preventieve zorg gedekt, slechts calamiteiten. Dus...dan wil je het nog wel eens opschorten...vandaar.
Opgezegd in 2009, weer een last minder!
Een andere reden is angst. Nee...ik ben niet bang voor de tandarts, integendeel. Ik ben bang voor onkunde, gebaseerd op ervaring. Toen ik ruim 2 jaar geleden in Cambodja aankwam had Dara enorme last van 3 kiezen op rij. Cambodjanen worden niet opgevoed met mondhygiëne, al komt daar langzaam verandering in. Oké, dus ik ging met Dara naar "de tandarts op de hoek". Tandartspraktijken liggen bezaaid over de hele stad, maar vraag niet hoe kundig ze zijn. Er zijn geen overkoepelende organisaties van tandartsen dus een bromfietsmonteur zou zichzelf zomaar tot tandarts kunnen bestempelen. Uithangbord met een grote kies boven je zaak hangen, tweedehands tandartsstoel kopen, wat haakjes en slijptollen en beulen maar. Daar voel je je als westerling niet bepaald vredig bij.

Bij het zien van een uithangbord als dit, wordt je vanzelf wel bang!
Dus...in november 2010 zat ik op een middag in zo'n beulenpraktijk. 'n Rij plasic Kwantum/Leen bakker-kwaliteit kuipstoeltjes in een donker stoffig hol fungeerden als wachtruimte met in een hoek een geïmproviseerd glazen hok met tandarts stoel. In het hok zat geen plafond dus het stof (bacteriën incluis) werd door de vettige aangekoekte plafonventilator netjes het hokje ingeblazen. Ik rook geen "dettol" of enig ander antibacterieel schoonmaakmiddel. Als ik naar de tandarts ga, dan wíl ik dat ruiken!

Alomtegenwoordige gebitscondities in Cambodja
Ik was inmiddels het hokje ingegaan om Dara mentaal te ondersteunen in de verwachting dat de "monteur" de gaatjes zou gaan openboren en netjes vullen. Tot mijn afgrijzen was ik getuige van het feit dat hij als een ware stuntelaar Dara's tanden afsleep totdat er slechts een drietal splinters overeind stonden. Zo moest hij het zaakje een week laten zitten, met alle infectiegevaren (open gaten) van dien. Bij terugkomst werd er een vlak stuk driedelig porselein met spijkertjes op gelijmd, een uiterst schamele vervanging van "echte" tanden, maar de schade was helaas al berokkend. Inmiddels weet ik dat ongeveer de helft van Dara's tanden zo "om het leven" kwam. Zo nu en dan moet hij terug voor een lijmbeurt omdat er weer een rijtje loslaat! Vandaar dat mijn besluit een hele tijd geduurd heeft. Inmiddels heb ik via collega's de weg weten te vinden naar een "echte" tandarts. Ik kon kiezen uit twee opties. Een Cambodjaanse tandarts, mét gerenommeerde "westerse" opleiding of een echte westerse tandarts, de laatste 3 keer zo duur. Ik besloot de goeie Cambodjaanse te nemen aangezien het uit eigen zak betaald diende te worden en belde meteen voor een afspraak zodat ik me niet kon bedenken. 'Om één uur vanmiddag is er een plek vrij' , zei de voldoende met Engels gebekte assistente.

Pachem dental clinic...Exact zo zag de behandelkamer er uit...zoals het hoort!
Ik was er op tijd, 10 minuten te vroeg zelfs...voor de zekerheid. En maar goed, want wat bleek; niemand kon mijn afspraak vinden...pfff, geen verrassing. Ik kon uiteindelijk toch op het afgesproken tijdstip naar binnen. De tandarts keek 'n drietal minuten in mijn opengesperde gezichtsopening en bevestigde dat mijn eethoek er extreem goed uitzag. 'Mijn assistentes zullen je gebit verder schoonmaken in het kamertje hiernaast',  proclameerde hij. Het was een verrijkende ervaring. Zelden onderging ik in Nederland zulk een uitgebreide uiteenzetting van schoonmaakmethodes. Elke paar minuten moest ik spoelen met gifgroen gekleurd water, terwijl mijn tandsteen werd los getrild en het water werd weggezogen door een mini stofzuiger die aan mijn wang hing. Ondertussen depte assistente nummer 2 water-spetters van mijn gezicht, er werd geflost tussen mijn voortanden met een soort schuurpapier-lint, nog wat peuteren met een scherp haakje (minder prettig) en tot slot polijsten. Niet met het anijssmaakje dat wij in Nederland hebben want dat vinden Cambodjanen maar niks...nee met een prettig zoetige aardbeienpasta! Bijna een uur later (ik vond het ook wel genoeg), de rekening...15 dollar! Iets meer dan 10 eurie...belachelijk...

Een kiekje van mijn eigen gezandstraalde bijtertjes, lekker schoon!
Dara was donderdag al vertrokken naar Vietnam met zijn vriendin Seca. Cambodjanen die het zich kunnen permitteren laten zich eens per jaar medisch doorlichten in een Vietnamees of Thais ziekenhuis, zo ook Seca. Daarna nog 2 dagen strand, anders zonde van de reis, toch? Omdat ik het rijk voor me alleen had en geen zin had om mijn geld aan "natte horeca" te besteden, kwam ik met een maf idee. Ik belde Andy om te vragen of hij zin had in een film-marathon. Ik zou wat koken en dan zouden we onder het genot van een pilsje gaan genieten van absurde horrorfilms totdat we onze ogen niet meer open konden houden.

Dara & Seca in Vietnam
Zo gezegd zo gedaan. Ik had al een Thaise "Pad Thai" voorbereid, Andy oppikken, paar DVD'tjes kopen en als 'n stel verveelde tieners naar het beeld staren, saaie filmmomenten opvullend met boeiendere gespreksstof, blikken uit de vriezer halen en plaspauzes. Even waanden we ons 18 en we lachten om de meest absurde filmmomenten. De meest absurde film was toch wel "Rubber", een verwaarloosde autoband die levende wezens met telepathische krachten laat exploderen. Echt de moeite waard als je je IQ even op nul hebt staan en met de achterliggende gedachte dat films hier net iets meer dan een euro kosten. Ook kreeg ik flashbacks van een echte 10 uur durende horror-marathon die ik ooit tijdens een nacht in 1996 bezocht met Carin en René (twee van mijn eeuwige vrienden) in Luxor filmtheater in Reuver, om 7 uur s' ochtends gevolgd door een ontbijt met bloedworst en balkenbrij geserveerd op een schaal met een heus varkenshoofd. Ik had die bewuste nacht 2 van de 6 films overgeslagen omdat ik mijn ogen niet meer open kon houden...wat ook dit keer rond half 4 gebeurde...het was genoeg geweest!

Het toppunt van absurde horror!
De week begon lekker. Het lesgeven ging van een leien dakje, ik heb op de huidige school weinig extra werk, dus ik kan wat extra tijd in AAA steken en mijn hobbies bijhouden. Ik ben weer wat meer aan 't koken geslagen en in de lege uren en pauzes op school en voor het slapengaan lees ik wat in een boek. Ik wissel af met Engels en Nederlands omdat de Nederlandse boeken dun bezaaid zijn in mijn kast. Heb net een boek van Paulo Coelho uitgelezen, genaamd "The devil and Miss Prym" met -voor deze schrijver kenmerkend- achterliggend filosofisch en esoterisch gedachtegoed, vernuftig boek. 

De Nederlandse titel...
Sinds deze week train ik mijn Nederlands met "Haar naam was Sarah", door pap meegebracht. Erg aangrijpend boek over een in de doofpot gestoken Franse deportatie (niet door de Duitsers, maar door de Franse Politie uitgevoerd) van Joden in de Zomer van 1942, waarbij een meisje weet te ontsnappen aan onmenselijke wrede omstandigheden achtervolgd door het verlies van haar gehele familie. Ik heb het in drie dagen tijd voor twee derde gelezen (ik zal het morgen wel uit hebben), vaak met mijn hand op de borst van ongeloof, mijn tranen bedwingend. In Nederland al door zowat iedereen gelezen en wie het nog niet heeft gelezen, moet dat toch maar eens doen. Zeker de moeite waard, maar wees gewaarschuwd; heftig boek!
Adembenemend heftig...tot op het bot!
Jochen was inmiddels weer met een groep fotografen in Cambodja aangekomen, na een uitgebreide foto-reis langs de Mekong door Laos onder zijn leiding. Dara en ik waren uitgenodigd voor een etentje bij AAA wat hij altijd organiseert als eindpunt van zijn tour, bij wijze van promotionele activiteit. Op deze manier probeert hij sponsoren te werven voor onze huidige- en toekomstige educatieve projecten. Begin volgende week hebben we een uitgebreid gesprek over de laatste gang van zaken. Na een goed begin van afgelopen week, draaide het lot zich even in tegengestelde richting. Er zijn namelijk wat kleine probleempjes komen bovendrijven. Ravy kan bijvoorbeeld maar de helft van de tijd naar Engelse les omdat hij via een andere sponsor naar Franse les was gestuurd. Een eerste projecttechnische domper voor mij, ik was hier vooraf niet van op de hoogte gesteld. maar dat blijkt een miscommunicatie tussen de leiding en de coördinator te zijn geweest, dus tijd voor een goed gesprek. Gelukkig gaat het niet om honderden dollars, maar toch...we willen geen geld weggooien. Een eerste les in ontwikkelingshulp. Beter communiceren! Bovendien heeft Kanha toch de AAA verlaten om bij een gezin te gaan wonen dat haar wil ondersteunen, ook daar moeten we nog even het fijne van zien te achterhalen. Daarover volgende keer meer.
Beter communiceren = minder geld weggooien
Tot overmaat van ramp, ook nog wat persoonlijk ongeluk. Ik zat op mijn brommer naar school met mijn tas om mijn nek in het altijd hectische verkeer van Phnom Penh. Ik ben er inmiddels redelijk aan gewend dus kijk nergens echt meer van op. "Bijna ongelukken" zie ik zowat elke 5 minuten. Ik was haast op school, toen ik iets aan mijn tas voelde sjorren. Ik dacht in eerste instantie een "bag snatcher" oftewel tasjesdief. Komt in een stad als Phnom Penh veel voor, mijn Engelse kameraad Andy maakte het 5 maanden geleden nog mee. Je kunt er weinig tegen doen, meestal zijn ze niet alleen...dus je zou gek zijn om tegen te sputteren, voor een paar dollar snijden ze je nek af! Maar...dit was echter niet het geval, kwam ik snel genoeg achter. In mijn ooghoeken zag in een moto-dup (brommer taxi) zijn uiterste best doen om op zijn brommer te blijven zitten. Hij was in een inhaalpoging met zijn spiegel achter het hengsel van mijn tas blijven hangen, en dreigde mij te kelen. Achter mij hoorde ik inmiddels het geluid van schurend metaal, wat betekende dat hij het gevecht met zwaartekracht al had verloren. Ik kon niet remmen omdat het volledige gewicht van mens plus machine aan mijn nek hing. In mijn reflex bleef ik stevig mijn stuur vasthouden, alles achter me aansleurend totdat alles 10 meter verder tot stilstand kwam...ik had geluk. De Cambodjaan was minder bedeeld, blik- én lichamelijke schade. Uiteindelijk viel het redelijk mee, al was mijn tas zo goed als uit elkaar gereten, maar ja...het is maar materiaal.

Het ging ongeveer zo...alleen had ik niet zo'n pak aan!
Dit was echter niet het eind van mijn relaas, helaas... Afgelopen vrijdagmorgen, wederom op weg naar school. Ik was zo'n 150 meter voor de ingang, toen ik met mijn brommer over een levend iets reed. Ik zag een flits van het silhouet van een kat. Terwijl mijn wiel scheef terug op het asfalt belandde wist ik al in de laatste millisecondes wat er ging gebeuren. Tijd vertraagd in je beleving op cruciale momenten. Dit was zo'n moment...ik hoorde het metaal al schrapen terwijl ik wachtte op de klap...die kwam bijna tegelijkertijd. Ik voelde een brandende sensatie in mijn arm en mijn pink en een straal pijn in mijn knie. Ik reed niet hard, maar hard genoeg om wat vel van mijn elleboog te schrapen. Ik bleef even op het wegdek zitten, kermend van de pijn terwijl ik de kat probeerde te traceren die ik zojuist had overreden. Niks te zien...nou ik heb in elk geval (verdiend) een van zijn 9 levens geïncasseerd. Sorry kattenliefhebbers!
Olie ververst, brommer gerepareerd...ja door een vrouw!
 Ik raapte mezelf bij elkaar en stapte terug op mijn brommer (die overigens nog gewoon liep) en reed de laatste meters naar de parkeerkelder van school. Daar aangekomen werden mijn wonden snel en kundig (al was het wat ruw) ontsmet en daarna bedropen met betadine. Na gewoon les te hebben gegeven (de pijn werd steeds heviger) naar huis gereden en bij de apotheek tegenover mijn arm laten beoordelen. "Ziet er O.K. uit zei de apotheker", maakte een pakketje klaar met gaasjes, betadine, pijnstillers en antibiotica en stuurde me 2 dollar armer terug naar de overkant met het advies; "goed schoonhouden en blijven slikken". Laatste 2 sessies op school ook nog maar even afgemaakt en daarna mezelf te rusten gelegd. Gelukkig was het weekend begonnen. De pijn werd met de minuut erger (vermoedelijk spierkneuzingen van de klap) en mijn arm zwol wat op, maar gelukkig werken de capsules hier fantastisch. Ik kan mijn arm al 2 dagen niet fatsoenlijk bewegen en aan- en uitkleden, douchen etc... gaat KL*TE! De pijn wordt langzaam minder en morgen moet ik weer lesgeven...hiep hiep hoera!

Aiii...
 Ik ben er inmiddels achter waarom de pijn wel meevalt. De capsules die ik verstrekt kreeg zijn al een aantal jaren verboden in de Europese unie omdat ze een morfine-gerelateerd bestanddeel bevatten. Waarschijnlijk het soort pijnstillers die David (Amerikaan) gebruikt om wakker te blijven. Het blijkt dat als je er 30 tegelijk inneemt, je in coma kan raken of sterft. Nou...wie er dertig slikt, wil gewoon zelfmoord plegen en dat is precies de reden waarom ze in Europa uit de handel zijn genomen. Ondertussen vind ik het prima dat ik minder pijn heb, en heb ik geen bijwerkingen, duh!  

Dextropropoxyphene...bedankt!
     Doei!